19 травня 2016
Юрій Ботнар: Без ліквідації областей та адміністрацій не буде реальної децентралізації

Говорячи про реформування системи місцевого самоврядування в Україні, неможливо оминути теми необхідности ліквідації областей як адміністративно-територіальних утворень.

Нинішня система адміністративно-територіального устрою дісталася нам у спадок від північного сусіда. Нагадаю, що області (і губернії) було утворено, аби у царській, а потім і в большевицькій імперії було простіше здійснювати управління. Цей пережиток окупації працював за такою схемою: рішення ухвалювали у Москві, передавали у Київ, який скеровував наказ до Черкаської області, звідки розпорядження йшло до, приміром, Христинівського району, а звідти йшла вказівка до виконання вже у конкретне село, наприклад у Велику Севастянівку. Так система працює й зараз.

Місцеві громади практично позбавлені своїх прав і повноважень, зокрема внаслідок введення до системи місцевого самоврядування державних адміністрацій, які, перебравши на себе виконавчі функції, є абсолютно непідконтрольними громадам, а підпорядковуються Президентові України. І допоки в Україні залишатиметься така система місцевого "намісництва" - ми не матимемо реальної децентралізації. Нагадаю, що однією з основних вимог Революції гідності стала саме вимога про ліквідацію вертикалі намісників Президента на місцях. Не дивно, що у прагненні перевершити режим Януковича у встановленні диктатури нинішня влада цілком забула про настанови Майдану.

Області, по суті, є штучними утвореннями, адже інтереси місцевих (міських, сільських, селищних) громад враховують місцеві ради. Обласна рада у такому разі стає непотрібним органом, штучною надбудовою, яка нікого конкретно не представляє. Переконаний, що ліквідація державних адміністрацій та обласних рад не лише суттєво скоротить бюджетні видатки на утримання управлінських апаратів, а й поверне реальну роль самоврядування громад, традиційну для нашого суспільства. А доти будемо слідкувати за липкими рученятами місцевих чиновників та депутатів.

Щодо зміни системи місцевого самоврядування, у Програмі захисту українців "Свобода" пропонує:

- Винести на всенародне обговорення проект закону про нову систему адміністративно-територіального устрою України, яку складатимуть 300 повітів, а також міста, селища і села.

- Запровадити мажоритарну систему виборів для депутатів сільських, селищних та міських рад, пропорційно-мажоритарну (змішану) - для депутатів повітових рад. Обирати депутатом місцевої ради можна громадянина України, який на день виборів досяг 18 років, є дієздатним, не судимим і проживає на території громади не менше ніж 5 років.

- Забезпечити територіальним громадам право шляхом таємного, рівного і прямого виборчого права обирати на 3 роки сільського, селищного, міського та повітового голову, який очолює виконавчий комітет. Обирати сільських, селищних, міських та повітових голів у два тури.

- Забезпечити територіальним громадам право відкликати депутатів місцевих рад, суддів місцевих судів та право висловити недовіру голові виконавчого комітету, землевпоряднику і керівникові відділу внутрішніх справ шляхом референдуму.

- Забезпечити підвищення ролі місцевого самоврядування шляхом перерозподілу повноважень та фінансових ресурсів між центральними органами влади і органами місцевого самоврядування за принципом формування бюджету: "знизу вгору".

- Запровадити практику якнайширшого прямого народовладдя у територіальних громадах - референдуми, плебісцити, загальні збори тощо. Проводити місцеві референдуми з життєво важливих питань. Запровадити механізм вета громади щодо рішень органів місцевого самоврядування.

- Поглибити вплив місцевого самоврядування на життєдіяльність громади шляхом створення будинкових, вуличних, квартальних комітетів та інших органів самоорганізації населення. Дозволяти наділяння землі та нове будівництво у населених пунктах тільки за згодою цих органів, крім випадків загальнодержавної потреби. Вирішувати спірні земельні та будівельні питання шляхом проведення місцевих референдумів.

Без цих кроків годі й казати про реальну децентралізацію. Те, що нам майже два роки пропагує нинішня влада, є лише імітацією децентралізації, створенням такого собі колгоспу, примусовим штучним об'єднанням громад та наступом на місцеве самоврядування з метою скоротити його повноваження.