9 червня 2016
"Ше.Fest" у Моринцях - нагода по-новому осмислити Шевченка

Через рок-пісню, несподівану візуалізацію і захопливу лекцію.

Цього року 13-14 серпня у відомому кожному українцеві селі Моринці, що на Черкащині, вже втретє відбудеться фестиваль "Ше.Fest". Там, на малій батьківщині Шевченка, організатори пропонують пошукати шляху до нового, не академічно-портретного Кобзаря. Про традиції фесту та його цьогорічні особливості розповідає нам його прес-секретар - свободівка Лариса Лавренчук.

- Ідея саме такого фестивалю, - розповідає Лариса, - виникла в контексті святкування двохсотріччя Шевченка 2014 року. То був постмайданівський період, якраз почалася війна, і не вистачало такої події, яка давала б неформальне поняття про Шевченка, робила б його близьким та актуальним. Бо, хоч як прикро, але більшість учнів після шкільної програми не дуже захоплюються Шевченком, в усякому разі особливі сентименти мало хто має. Вже дорослими хтось шукає способу зрозуміти поета, а хтось так і живе зі шкільними враженнями та стереотипами. А от "Ше.Fest" - саме така подія, яка мала би спонукати до пошуку того іншого Шевченка.

Головний ідейник і натхненник цього фесту - Юля Капшученко. Крім того, що працює в музеї літератури, вона є менеджером рок-гурту та одним з організаторів Мегамаршу у вишиванках. Загалом наш оргкомітет на сьогодні - це така групка людей, у кожного є своя робота, сім'я і в той же час - багато ентузіазму ще й до таких фестивалів.

- Що нового буде на цьогорічному "Ше.Fest'і"?

- Коли говорити про організаційні моменти, важливі для тих, хто планує приїхати, то цього року ми трохи перемістимося. Попередні два роки ми проводили фестиваль у самому центрі Моринців, у місцевому будинку культури відбувалися кінопокази і театральні постановки, а в парку поруч була Просвітницька галявина, стояли координаційні намети тощо. А от цього року переїжджаємо на поле перед селом, там уже просторіше, вистачить місця для більшої кількості гостей. Та територія є ще й природно обгороджена, бо це ж Черкащина: там яри, балки, ліси… Це допоможе нам зробити платний вхід. Перші сто квитків ми продамо за 100 гривень, а далі будуть дорожчі. Запровадили цього року платний вхід не тому, що хочемо заробити. Навпаки, ми, коли говорити про гроші, тільки втрачаємо в цій роботі, бо культура - далеко не завжди прибуткова справа. Ми в оргкомітеті працюємо на волонтерських засадах, і за таким же принципом набираємо групи помічників. А грішми за квитки хочемо покрити частину витрат. Бо ж, по-перше, хочемо виходити на вищий рівень, залучати кращі гурти, а по-друге, фінансування фестивального процесу через девальвацію коштує дедалі дорожче. Врешті, то нормальна практика для фестивалів, та й ціна це геть невисока.

З місцевих, звичайно, брати грошей не будемо. Навпаки, ми зацікавлені в тому, щоб залучати їх до нашої ініціативи, адже, на відміну від Києва та інших великих міст, жителі невеликих сіл і містечок спраглі до таких явищ. Для Моринців це ж яка подія: приїжджають відомі музичні гурти, політики, науковці-лектори, митці, і то аж з самого Києва, й організовують щось для них у їхньому селі! Врешті, фестиваль дає промоцію не тільки Шевченкові як фігурі, а й самим Моринцям.

- То які шляхи до Шевченка пропонуєте гостям фесту?

- Традиційно в межах фестивалю діятимуть: музична сцена, Просвітницька галявина, майстер-класи, ярмарок майстрів, дитячий майданчик… Участь у події візьмуть провідні українські музичні гурти, знані поети, письменники, художники. Наголошу, що до "Ше.Fest'у" залучаємо тільки україномовних виконавців, адже однією з цілей заходу є популяризація власне української музики. Та й узагалі ми позиціюємо наш фест як проукраїнський, патріотичний, націоналістичний.

Коли ми вперше організовували фестиваль, оргкомітет перед учасниками (музичними гуртами й виконавцями) ставив умову - виконання пісні на слова Шевченка. Вже торік ми фактично робили конкурс між охочими заспівати на слова поета. Оскільки участь беруть різножанрові гурти, навіть реп-колективи, то те різне звучання, різні інтерпретації дають можливість по-новому осмислити Шевченкову творчість.

2014 року в нас хедлайнерами (найочікуваніший гурт чи виконавець, - ред.) були "Веремій" та "Тінь сонця", лідери цих гуртів, до речі, допомагають нам і з підготовкою фестивалю. Сергій Василюк ("Тінь сонця") організовує промоцію, долучається активно до інших заходів, які організовує "Ше.Fest" за межами серпневого фестивалю. От цього року в Києві до святкування дня народження Шевченка Юля (Капшученко, - ред.) влаштувала "Ше.Пісню" - конкурс молодих виконавців, які самі написали пісні на слова Кобзаря. До 9 березня відбулося нагородження переможців, зараз готуємо диск за результатами цього конкурсу, представимо його в серпні. Василюк, власне, був серед журі та в оргкомітеті "Ше.Пісні". А Віталій Калініченко (лідер гурту "Веремій") допомагає з координацією музикантів, саме він запропонував цьогорічну кольорову концепцію "Ше.Fest'у" - жовто-чорні кольори, які символізують небезпеку…

Щодо цьогорічних виконавців, то наразі назвати можу лише одного хедлайнера - ним буде гурт "Тартак". Іще серед цьогорічних учасників музичної буде гурт "Без обмежень". Решту учасників ми оголосимо вже незабаром, але зараз іще тривають організаційні процеси. А от торік і позаторік, крім уже названих двох гуртів, на слова Шевченка співали також "Фліт", "Хочу Ще!", "Колір Ночі", "Друже Музико", "Вій", "ДримбаДаДзига", Merva, "Фіолет" та ін. Музична сцена починає працювати ввечері, але музику на "Ше.Fest'і" цього року можна буде почути й протягом дня - на Просвітницькій галявині, де гурти співатимуть поміж розповідями лекторів.

На тій самій Просвітницькій галявині поміж лекціями буде і традиційний поетичний "поєдинок" - це коли поети змагаються у читанні віршів: і Шевченкових, і своїх. Переможця визначають за реакцією авдиторії, і він отримує нагороду - теж пов'язану з Шевченком. Особливістю цьогорічної Просвітницької галявини буде те, що один день буде присвячений темі "Жінки Шевченка", а другий - "Чоловіки Шевченка". З жінками усе зрозуміло, щодо чоловіків, то йтиметься про тих людей, що відіграли важливу роль у житті поета, про його друзів тощо. Тобто лекції допоможуть побачити Шевченка з погляду простого, людського. Хочемо запросити більше шевченкознавців на нашу Просвітницьку галявину, які на науковому рівні володіють темою і, водночас, уміють її цікаво і свіжо подати. Одним з лекторів, до речі, буде Сашко Лірник - він наш традиційний учасник.

Щороку ми залучаємо до фестивалю й сучасних художників, оскільки й Шевченко був художником, і то одним з найкращих в Україні. Завдяки таким митцям, як от Андрій Ярмоленко, Дмитро Ільницький, Валерій Франчук, Юрій Шаповал та інші, ми побачили ще й візуально дуже різного Шевченка, у нових несподіваних іпостасях: то він з коктейлями молотова, то з арафаткою, то зі зброєю, то він автостопом їде на Москву. Як пам'ятаємо, таке оновлення Шевченкового образу почалося ще під час Революції Гідності.

Ще одна особливість - ми благодійний фестиваль. Збираємо гроші на допомогу військовим, а торік навіть запрошували бійців: вони читали лекції і проводили вишколи.

До розваг на фестивалі належить і ярмарок майстрів, майстер-класи, дитячий майданчик… По ті роки в нас були майстер-класи з гончарства, плетіння, ковальства, бондарства та інших видів народного мистецтва. Дітвора може гратися, водити хороводи, співати, слухати казки, дивитися мультики…Тож на наш фест можна зі спокійним серцем брати дітей - їм буде де подітися й забавитися.

Торік у нас також був цілодобовий показ фільмів. Та виявилося, що фільми не збирають авдиторії - всі хотіли бути десь на вулиці, а кіно показували у місцевому будинку культури. А от театральні постановки були успішною пробою, тож і цього року гостей чекатимуть різні інсценізації.

Але Моринці, Черкащина самі по собі варті того, щоб їх побачити. Для мене цей край - втілення ще в дитинстві сформованих уявлень про Україну і, до речі, на творах того ж таки Шевченка, бо я "Кобзар" стала читати ще до того, як пішла до школи. Коли вперше приїхала на Черкащину, то впізнала там оту Україну, про яку стільки читалося.

- Зараз ви зорієнтовані на розширення фестивалю, але ж починали з нуля…

- Знаєш, коли ми відбули перший наш "Ше.Fest", то, здається, Юрій Сиротюк сказав, що ми зварили кашу з сокири. Це справді була подія на голому ентузіазмі з мінімальним фінансуванням, але був задум зробити щось гідне та ще й на всю Україну, і нам то вдалося. Це було з категорії "хочеш зробити велике - мрій про неможливе". Звісно, є ще над чим працювати й куди вдосконалюватися.

Найскладніше, звісно, з фінансуванням. Але є люди, так би мовити, друзі фестивалю, які щороку допомагають. Це і митці, і представники місцевої громади, політики, зокрема ж свободівці Черкащини, наприклад Юрко Ботнар (керівник Служби молодіжної політики ВО "Свобода"). От свободівець Олександр Мирний торік допоміг з грішми, а Олег Гелевей - з друкованою продукцією. Торік ми і "Спільнокошт" (механізм колективного фінансування проектів на українській платформі соціальних інновацій, - ред.) залучили. Щоправда, назбирати потрібну суму було трохи тяжко. А от цього року ми поставили трохи меншу суму, і вже вдалося назбирати дві третини. Звичайно, багато роботи лягає на плечі волонтерів, тому я, користаючись нагодою, закликаю охочих зголошуватися - з нами пізнавати Шевченка буде весело.

Зголошуватися на волонтерство можна за електронною адресою: shefest@ukr.net.

Юлія Дембовська