21 грудня 2016
Черкаській вчительці, що тероризує школярів, необхідно заборонити навчати дітей

Коли емоції вляглися і всі висловили позицію, мушу таки поділитися кількома думками щодо ситуації в 17-ій школі Черкас. Нагадаю, що вчитель англійської мови, а за сумісництвом - класний керівник п'ятого класу Наталія Макаренко вчинила неприпустимі дії, вдавшись до надмірних емоцій, залякування, морального тиску на п'ятикласників - учнів десяти-одинадцяти років.

Навіть колишні учні, які стали на захист Макаренко, згадують, що вона так поводилася завжди, і не вбачають нічого дивного у її поведінці. Отже, така манера спілкування Наталії Макаренко із учнями, на жаль, є системним відхиленням від норм педагогіки і, вочевидь, є наслідком непридатності особи до ведення педагогічної діяльності, її професійної деформації.

Одразу, коли почув аудіозапис "виховного процесу", звернувся щодо цієї ситуації до заступника Черкаського міського голови Ігоря Коломойця, мав розмову із міським головою Анатолієм Бондаренком. Також зустрічались із приводу конфлікту з директором школи Дмитром Бунякіним. Відповідно до усного прохання одного з батьків, як депутат обласної ради письмово звернувся до департаменту освіти та гуманітарної політики міськради із вимогою звільнити Наталію Макаренко із займаної посади та заборонити здійснювати педагогічну діяльність.

У публічному просторі Черкас звучали різні думки щодо цієї ситуації. Проте називати 17-ту школу "розсадником сепаратизму", "джерелом русскава міра" чи іншими епітетами є щонайменше неприпустимо. Особисто маю із школою певну історію співпраці в царині національно-патріотичного виховання, знайомий із адміністрацією, вчителями, учнями, деякими випускниками та їхніми батьками.

У школі за останні кілька років повністю створено комплекс для вивчення й практичного набуття навичок із предмету "Захист України". За моєю пропозицією сюди придбано єдині в школах Черкащини макети автоматів Калашнікова. І хлопці змагаються між собою в розбиранні/збиранні цих інструментів. Мав честь нещодавно поспілкуватися зі старшокласниками на уроці військового виховання. У школі діє музей історії, куди я передав плакати від Українського інституту національної пам'яті. Тут-таки розташований військовий музей, де залишають свої шеврони, підписані прапори, гільзи та інші воєнні артефакти учасники московсько-української війни, що часто проводять з учнями патріотичні уроки на їхнє запрошення. Маємо домовленість із адміністрацією закладу та молодіжною організацією "Сокіл" про запровадження на базі 17-ої школи гуртка національно-патріотичного виховання. Як депутат, на окрузі якого розташована ця школа, шукаю можливості, аби вже наступного року в школі з'явився інтерактивний тир.

Переконаний: вже за рік 17-та школа Черкас стане найкращою в царині патріотичного виховання. Власне, всі передумови для цього є. З 2014 року школа (зазвичай за ініціативи самих школярів та за сприяння батьків, вчителів й адміністрації) провела десятки патріотичних заходів - від нещодавніх конкурсу-огляду стройової патріотичної пісні та відзначення у вишиванках Дня Гідності та Свободи до переглядів патріотичних фільмів, участі в загальноміських акціях та змаганнях з історії Черкас до Дня Захисника України. Всього й не перерахувати.

Школа з 2014 року регулярно проводить збір допомоги фронту. Має подяки від різних підрозділів, зокрема й від батальйону особливого призначення "Січ". Колись саме з нашою школою брав участь у акції "Замість квітів - допомога армії", де замість квітів учні та їхні батьки на День Знань купували прапорці, а виручені кошти було спрямовано різним українським бойовим підрозділам. Нещодавно з побратимами-свободівцями Юрієм Куликом, Павлом Собком та Олександром Поліщуком були на зустрічі з десятими класами. Того дня школа зібрала й передала через нас до української армії чимало різноманітної допомоги - від побутової хімії до харчів. До слова, цю допомогу вже доправлено на передову московсько-української війни.

Свободівці на зустрічі в 17-й школі

У благодійних заходах на підтримку української армії взяло участь сукупно більше 10000 осіб. Було зібрано більше 50000 грн. А скільки центнерів чи тон допомоги зібрано школою для фронту - ніхто й не рахував. Гадаю, на цьому варто закрити питання щодо "ватності" 17-ої школи.

Саме на тлі високої якості школи так виділяється неадекватна поведінка Наталії Макаренко. На жаль, в українській освіті досі такі випадки є непоодинокими. Та ми все поборемо: і в окремо взятій школі, і в місті, і в Україні загалом. Аби бути найкращими, треба такими ставати!

Голова фракції ВО "Свобода" в Черкаській обласній раді Юрій Ботнар