22 березня 2016
Звіт фракції ВО "Свобода" у Черкаській обласній раді

Після місцевих виборів 25 жовтня 2015 року ще близько місяця черкаські свободівці відстоювали волевиявлення українців Черкащини. Націоналістам разом із членами инших партій та громадою вдалося не лише захистити голоси виборців, а й не допустити реваншу "регіоналів". Черкасці не пропустили "Опозиційний блок", який намагалися протягнути до обласної ради завдяки грубим фальсифікаціям - спершу на рівні Черкаської міської ТВК, коли під час зачитування протоколів у свободівців "зникло" близько 2800 голосів, а у "непрохідного" "Опоблоку" з'явилася необхідна для входження в обласну раду кількість голосів. Після оперативно реагування свободівців та складених скарг, відбувся перерахунок. Вкрадені голоси вдалося відстояти. Наступна спроба грубих фальсифікацій відбулася вже на рівні ОВК, коли обласна комісія вночі просто переписала протокол про результати виборів депутатів обласної ради, внаслідок чого у "Свободи" зник один мандат, а "Опоблок" знову пролізав у раду. Завдяки спільним діям свободівців та инших політичних партій, громади та значному розголосу вдалося відстояти справедливий результат виборів. "Опоблоку" на Черкащині немає!

Тоді із результатом 8, 33% (34169 голосів) від ВО "Свобода" до Черкаської обласної ради увійшло сім депутатів. Тож вперше в обласній раді було створено націоналістичну фракцію, яку очолив член Політради ВО "Свобода" Юрій Ботнар.

Робота в постійних депутатських комісіях.

У постійних депутатських комісіях фракція ВО "Свобода" має одного голову комісії та двох секретарів:

свободівець Олександр Лошков очолив постійну комісії облради з питань регламенту, місцевого самоврядування, забезпечення правопорядку та захисту прав людини;

Сергій Воронов є секретарем комісії з питань комунальної власности, підприємництва та регуляторної політики;

Оксана Ковбоша - секретар комісії з питань освіти науки культури молодіжної політики та спорту.

Инші депутати-свободівці працюють у постійних комісіях з питань охорони здоров'я та соціяльного захисту населення (Олексій Юрченко), з питань агропромислового розвитку та земельних відносин (Юрій Ботнар), з питань розвитку інфраструктури та житлово-комунального господарства (Володимир Волкович), з питань соціяльно-економічного розвитку, б'юджету та фінансів (Володимир Зуєнко).

Участь в пленарних засіданнях Черкаської обласної ради.

Депутати-свободівці є дисциплінованими та відвідують усі сесійні засідання обласної ради, а голосування націоналістів - одностайні. Під час пленарних засідань представники свободівської фракції беруть активну участь в обговоренні більшости питань порядку денного.

Загалом з грудня 2015 по 1 березня 2016 року члени фракції виголосили 5 заяв та мали близько 50 виступів. Зокрема, заяви фракції стосувалися таких питань:

- Припинення політичних переслідувань патріотів;

- Розслідування фальсифікацій під час місцевих виборів до Черкаської обласної ради;

- Призначення начальником Управління СБУ в Черкаській області Олега Бойка, якого було залучено до "антитерористичної операції" проти майданівців;

- Щодо перегляду антисоціяльного Закону України "Про Державний б'юджет України на 2016 рік";

- Щодо убивчих для аграріїв нововведень у Податковому кодексі.

Проєкти рішень.

За звітний період фракція ВО "Свобода" підготувала та зареєструвала 4 проєкти рішень, із яких один підтримала Черкаська обласна рада:

- Про висловлення недовіри президенту та уряду;

- Про відставку уряду Арсенія Яценюка;

- Щодо законодавчого врегулювання обігу вогнепальної зброї (підтримано депутатським корпусом ради).

- Про необхідність перегляду Державного б'юджету на 2016 рік.

Окрім того, з ініціятиви фракції націоналістів було створено тимчасову контрольну комісію Черкаської обласної ради з контролю за розслідуванням фальсифікацій виборів до обласної ради.

Завдяки принциповій позиції свободівців в обласній раді вдалося уникнути змін до регламенту обласної ради, які обмежували б право громади на вільне відвідування сесій обласної ради. Такі пропозиції до регламенту вносила БПП, вони були підтримані владною більшістю. Майже всі пропозиції до нового регламенту були підтримані радою. Свободівці завжди слідкують за дотриманням регламенту.

Депутатські запити та звернення.

Важливим інструментом депутатів у розв'язанні проблем виборців є депутатські запити та звернення. За перші 100 днів роботи депутати від ВО "Свобода" у Черкаській обласній раді скерували більш, ніж 60 запитів та звернень щодо відновлення прав та інтересів мешканців Черкащини. Зокрема серед питань, які порушували свободівці в запитах та зверненнях, найчастіше були проблеми загрози будівництва птахофабрик в туристичних районах области, використання обласними комунальними підприємствами системи електронних закупівель Prozorro, проблеми учасників російсько-української війни, зручне залізничне сполучення на території области, питання збереження екології, проблеми перебування корупціонерів на посадах ОДА, нехтування думкою громади.

Робота з виборцями.

За географією свободівська фракція є однією з найрозгалуженіших, оскільки включає: двох депутатів від обласного центру, депутатів з Канева, Тального, Золотоноші, Корсунь-Шевченківського, Кам'янки. Рішенням фракції за кожним депутатом окрім округу, в якому його обрано, закріплено й певні райони области, інтереси мешканців яких він представляє у Черкаській обласній раді. Депутати постійно здійснюють прийом громадян та проводять зустрічі із виборцями.

Зараз є відкритими та працюють громадські приймальні у семи містах области. Налагодження роботи приймалень для систематичного прийому громадян триває. Наразі у приміщенні фракції ВО "Свобода" в обласній раді з 14 по 18 годину ведуть прийом громадян депутати від Черкас Юрій Ботнар (у перший та третій вівторок місяця) та Оксана Ковбоша (у другий та четвертий вівторок місяця). Адреса приймальні: бул. Шевченка, 185, каб. 126.