28 грудня 2014
Звіт депутатів від ВО "Свобода" у місцевих радах Черкащини

І. Черкаська обласна рада.

Депутати:

1. Лошков Олександр Геннадійович з вересня 2014 р. у мажоритарному окрузі (місто Золотоноша). 2. Чупилка Анатолій Михайлович з вересня 2014р. у мажоритарному окрузі (місто Канів). Розташований в АТО ‒ 90-й окремий.

Постійні: Комісія з питань правової політики, законності і правопорядку (Лошков О.Г).

Сесійна робота.

100% участь у сесійній роботі Лошкова О.Г.; Чупилка А.М. участі сесійній роботі не брав із-за участі в АТО.

Робота з виборцями:

Депутатські запити, звернення, заяви ‒ 12:

Лошков О.Г. ‒ 12, в тому числі звернення, за яким обласна рада проголосувала за виділення 69 тис. грн. на придбання тепловізора Чупилці А.М.

Зустрічі:

У Золотоноші функціонує громадська приймальна Лошкова О.Г. за адресою: вул. Садовий Проїзд, 5, на першому поверсі будівлі Золотоніської райради та райдержадміністрації.

ІІ. Черкаська міська рада.

Депутати:

1. Ботнар Юрій Андрійович з червня 2014р. ‒ по списку. 2. Куча Андрій Іванович з червня 2014р. ‒ по списку. 3. Нищик Ярослав Володимирович з червня 2014р. ‒ по списку.

Робота в комісіях.

Постійні: Комісія з питань земельних відносин, архітектури, містобудування, реклами та комунальної власності (Ботнар Ю.А.), Комісія з питань стратегічного розвитку, бюджету, фінансів, зовнішньоекономічної діяльності, інвестицій, тарифів та регуляторної політики (Куча А.І.), Комісія з питань житлово-комунального господарства, промисловості, транспорту, зв'язку, підприємництва, екології та охорони навколишнього середовища (Нищик Я.В.).

Сесійна робота:

За період роботи Черкаської міської ради 7 скликання депутати-свободівці займали активну позицію в напрямку роботи по контролю за розподілом бюджетних коштів та просуванні власних проектів рішень. Зокрема домоглися подання на розгляд міської ради проекту реконструкції каналізаційних колекторів, на виконання робіт по якому планується залучення 12 млн доларів США кредиту від СБРР.

Окремо депутати відстоювали проект представництва представників громадських організацій проукраїнського спрямування в виконкомі Черкаської міської ради за паритетним принципом.

За цей же період депутати‒націоналісти домоглися прийняття рішень про заборону використання піротехнічних виробів на території міста на період до закінчення АТО. Також вдалося домогтися прийняття рішення про маркування продукції, виготовленої на території РФ, яка реалізується в торгових мережах на території міста Черкаси.

Депутати-свободівці проголосували за виділення фінансової допомоги для сімей учасників ‒ АТО в розмірі 250 тисяч гривень.

Своїм голосуванням вдалося скасувати спрямування з бюджету 700 тисяч гривень на реконструкції наливного озера в одному з парків міста, посилаючись на надмірну суму запланованих коштів.

Голосували депутати проти рішення про спрямування 391 тисячі гривень на будівництво громадської вбиральні з тією ж аргументацією, проте не змогли лобіювати скасування цього рішення.

З ініціативи свободівців депутати міської ради заблокували ухвалення рішення про спрямування понад 8 мільйонів гривень згідно програми про запобігання наслідкам надзвичайних ситуацій, оскільки майже всі фінансові позиції в цій програмі несли значне фінансове завищення відносно до ринкових показників.

Саме за ініціативи депутатів-свободівців сесія Черкаської міської ради прийняла рішення про збільшення земельного податку для підприємців, що торгують оптом та вроздріб тютюновими, алкогольними та слабоалкогольними виробами. Також свободівці голосували за виділення коштів для лікування хворих нефрологічного профілю.

Не проголосували депутати від ВО "Свобода" за виділення допомоги на винаймання житла для "біженців" із Східної України, зважаючи на їхню, дуже часто, асоціальну поведінку та можливу корупційну складову в діях подальших виконавців прийнятого рішення.

В процесі роботи Черкаської міської ради депутати-свободівці відмовились підтримувати кандидатуру Олександра Радуцького на посаду секретаря Черкаської міської ради, оскільки кандидат мав дві судимості та активно співпрацював із Валентиною Жуковською ‒ особистим порученцем Дмитра Фірташа. Також свободівці не підтримували запропонований склад виконкому Черкаської міської ради, оскільки до його складу подано кандидатів, які працювали з Сергієм Тулубом (Гончаров, УДАР), афганцями, які підтримували ПР, чорнобильцями, через таке ж аргументування, та передбачено квоту для людини Дмитра Фірташа. Депутати-свободівці неодноразово загострювали увагу громадян на недопустимості такого якісного складу виконкому.

В звітний час свободівці виступають проти кредитування в розмірі 10 млн доларів на потреби з ремонту колекторів КП "Черкасиводоканал". На даний момент колектори перебувають в критичному стані, але в умовах кризи та нестабільного курсу долара, отримувати кредити в прив'язці до цією валюти є неприйнятним. Яскравим прикладом тут виступає КП "Черкаситеплокомуненерго", яке отримало 2008 року кредит на модернізацію основних засобів, а як результат через нестабільну ситуацію має в 2014 році понад 20 млн заборгованості, яку необхідно гасити за рахунок коштів міського бюджету.

У липні депутати-свободівці запропонували підняти ставку земельного податку для підприємців, що здійснюють торгівлю алкогольними та тютюновими виробами до 12% (законодавчо передбачено, що рішення приймається місцевими виборними органами, в розмірі від 3 до 12%). Така ж позиція була прийнята і у відношенні до підприємців, що займаються реалізацією нафтопродуктів. Тоді депутати Черкаської міської ради проголосували за дану пропозицію, проте через безвідповідальне ставлення керівника Департаменту архітектури та містобудування до питання переукладення угод, дану ініціативу не було втілено в життя, а тому, реагуючи на звернення підприємців міста, депутати міської ради проголосували за зменшення ставки до мінімально можливих 3%.

В листопаді 2014 року свободівці виступили різко проти намагань "інвестора з Бахрейну" отримати гарантії про виділення земельної ділянки в межах міста, нібито для будівництва сміттєвого заводу. Дії можливого інвестора містили в собі всі ознаки можливого вчинення фінансових махінацій, з метою отримання штрафних санкцій з міського бюджету Черкас. Також депутати не отримали жодної зрозумілої відповіді на десятки питань, що виникали в процесі роботи з документами та пропозиціями можливого інвестора. Тому свободівці змогли домогтися відмови при гарантуванні спрямування земельної ділянки для "інвестора" до повного роз'яснення ситуації.

У вересні 2014 року депутати-свободівці проголосували за виділення 1, 6 млн. гривень на допомогу ЗСУ, підрозділи яких задіяні при виконанні бойових завдань у зоні АТО та активно долучилися до роботи комісії, яка відповідала за використання виділених коштів за призначенням. На даний час вдалося знайти механізми освоєння цих коштів.

Також депутати від ВО "Свобода" проголосували за виділення земельної ділянки на узбережжі Дніпра для створення паркової зони, оскільки виникла загроза захоплення цієї ділянки фірмою-забудовником для багатоповерхової забудови. В раці цього громада Черкас не отримала б жодного місця відпочинку на узбережжі Дніпра, окрім пляжних зон, частина з яких вже перебуває у приватних руках.

За зверненням депутата Нищика було ініційовано прокурорську перевірку вечірньої школи, Черкаського ІТТ та виправної колонії № 62, де за всіма ознаками, за використання службового становища, відбувалося нарахування великої кількості фіктивних викладацьких ставок, що призводило до значних перевитрат міського бюджету. Офіційна перевірка значних порушень не виявила, проте сама практика, створена на викривлення реальної ситуації, була зруйнована, а ситуація в названих закладах почала швидко приводитись у відповідність до законодавства.

За ініціативи свободівців та авторства фракції було подано проект рішення про звернення до ВРУ та Президента України з проханням визнати воїнів ОУН‒УПА воюючою стороною в роки Другої світової війни, законодавчо забезпечити їх соціальні гарантії, ветеранів, що проживають на території міста Черкаси (14 осіб), включено до програми "Турбота" на 2014‒2015 роки, чим їм гарантовано певну щомісячну соціальну допомогу та вшанування на офіційних заходах. Депутати міської ради підтримали даний проект рішення. Натомість відмовились підтримувати проект рішення про звернення до ВРУ з проханням накласти мораторій на продаж електроенергії за кордон та відключення від електропостачання певних категорій споживачів, авторства фракції ВО "Свобода".

Також депутати ВО "Свобода" в Черкаській міській раді виступили проти встановлення премій та надбавок для міського голови, секретаря міської ради та заступників міського голови, оскільки дане рішення, в умовах кризи в державі, створює прецеденти різкого майнового розшарування та спричиняє до соціального напруження.

ІІІ. Канівська міська рада.

Депутати:

1. Гамалій Юрій Андрійович з листопада 2010 р. по червень 2013 р.; з серпня 2013р. Чміль Віталій Олегович ‒ по списку.

2. Скорина Олександр Іванович з листопада 2010р., березень-червень 2014 р. ‒ в. о. голови міської ради, секретар міської ради, з червня 2014р. ‒ секретар міської ради ‒ по списку.

3. Варавка Володимир Анатолійович з листопада 2010 р. ‒ у мажоритарному окрузі.

Робота в комісіях:

Постійні: Комісія з питань житлового-комунального господарства; транспорту, зв'язку; архітектури та будівництва; економіки та підприємства (Гамалій Ю.А до червня 2013, з серпня 2013р. ‒ Чміль В.О.); Комісія з питань планування, бюджету, фінансів та цін (Скорина О.І.); Комісія з питань освіти, духовності, культури, туризму, молоді, спорту, ЗМІ (Варавка В.А.).

Тимчасові: Комітет з упорядкування назв вулиць, майданів, площ, скверів міста (Гамалій Ю.А., Варавка В.А.); Комісія з упорядкуванню законності розташування гаражів (Гамалій Ю.А.), Комісія з реформування Центральної Районної Лікарні (Скорина О.І.).; Комісія з перевірки зменшення шкідливого екологічного впливу підприємства "Укршампіньон" (Гамалій Ю.А.).

Робота з виборцями:

Депутатські запити, звернення, заяви ‒ 141:

Гамалій Ю.А. ‒ 79, Скорина О.І. ‒ 17, Варавка В.А. ‒ 8, Чміль В.О. ‒ 6, спільні - 31.

По результатам запитів, звернень, заяв: полагоджено освітлення у спальні дитячого садка; побудовано місток через річечку Дунаєць; полагоджено дорогу до гуртожитку в районі заводу "Магніт"; виконано ремонт спортзалу (заміна вікон) у школі № 3; захищено мешканців будинку № 41 по вулиці Героїв Дніпра в частині недопущення розташування м'ясного магазину у житловому приміщенні та виселення з підвального приміщення рибних "бізнесменів"-браконьєрів; полагоджено каналізаційний колектор біля будинку № 45 по вулиці Героїв Дніпра; полагоджено козирок 1-го під'їзду будинку № 39 по вулиці Героїв Дніпра; упорядковано оглядовий майданчик у парку Слави; облаштовано дитячий майданчик поблизу гуртожитку в районі заводу "Магніт"; полагоджено дитячий майданчик біля будинку № 43 по вулиці Героїв Дніпра; припинено озвучення оголошень російською мовою на міському автовокзалі; упорядковано після ремонтних робіт водомережі прибудинкову територію по вулиці Героїв Дніпра, 43; повернуто у міську власність незаконно відчужених 6, 5 га землі кооперативу "Дніпрові сади"; приведено до нормального стану територію міського ринку біля магазину "Техніка"; розроблено та прийнято міську програму збереження та функціонування та розвитку української мови на 2013-2017 роки; перейменовано центральну площу міста з "Площа Ленінського Комсомолу" на "Площа Т.Г.Шевченка", упорядковано прибудинкову територію по вулиці Леніна, 59/1.

Зустрічі:

Проведено 6-ть піврічних зустрічів-звітів з залученням народних депутатів від ВО "Свобода" - Олексія Кайди, Юрія Сиротюка, керівництва Черкаської ОО ‒ Юрія Ботнара; більше 100-і (сотні) зустрічей біля свободівських наметах на центральній площі міста та на ринку.

Сесійна робота:

Практично 100% участь, за виключенням випадків хвороби, у роботі сесій міської ради. Більше 10-ти заяв стосовно бюджетної політики, мовної політики, становища в державі, зовнішніх викликів: Польша-Волинь, Росія.

ІV. Корсунь-Шевченківська міська рада.

Депутати:

1. Безуглий Анатолій Федорович з листопада 2010р. ‒ по мажоритарному округу.

Робота в комісіях:

Постійні: Комісія з питань регламенту, депутатської діяльності, етики, законності і правопорядку, діяльності органів місцевого самоврядування, заступник голови комісії.

V. Смілянська міська рада.

Депутати:

1. Салов Володимир Іванович з листопада 2010р. ‒ по списку. 2. Голубець Станіслав з листопада 2010р. по 2013 р., з червня 2014 року Куценко Василь Васильович ‒ по списку.

Робота в комісіях.

Постійні: Комісія з питань місцевого самоврядування, депутатської діяльності та етики, законності, правопорядку та боротьби з організованою злочинністю (Салов В.І.).

Зустрічі:

26.07.2014, 27.07.201 та 30.07.2014 депутати-свободівці Смілянської міської ради Володимир Салов та Василь Куценко провели планові зустрічі-звіти з мешканцями мікрорайонів ''Богдана'' та ''РПЗ'' у місті Сміла. Зустрічі відбувались на прибудинкових територіях багатоповерхових жилих будинків, спілкування проходили у вигляді запитань-відповідей та інформаційних блоків. Така форма спілкування з жителями налаштовувала на взаєморозуміння між депутатами та виборцями.

Володимир Салов у своїх виступах відзвітувався перед виборцями щодо 21 депутатського запиту та звернення, які він подав на адресу міського голови та відповідних інстанцій. Майже усі питання стосувались соціальної царини. Лише третина з них були вирішені позитивно та впроваджені до виконання.

Під час зустрічей, з наметів з символікою ВО ''Свобода'' розповсюджувались партійна газета та листівки з закликом про допомогу батальйону ''Січ'', а також заповнювались анкети прихильника.

Голова СМПО ВО ''Свобода'' Володимир Салов.

VI. Уманська міська рада.

Депутати:

1. Чорномаз Богдан Данилович з листопада 2010 р. ‒ по списку.

Робота в комісіях.

Постійні: Комісія з питань врегулювання земельних відносин і охорони навколишнього природного середовища.

VII. Уманська районна рада.

Депутати:

1. Хитрук Володимир Архипович з листопада 2010 р. ‒ по мажоритарному округу.

Робота в комісіях.

Постійні: Комісія з питань забезпечення законності та правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян.

VIII. Чапаївська сільська рада Золотоніського району.

Депутати:

1. Жиглатов Олег Геннадійович з листопада 2010 р. ‒ по мажоритарному округу.

IX. Шполянська міська рада.

Депутати:

1. Кишінько Вячеслав Леонтійович з листопада 2010 р. ‒ по списку. 2. Олійник Ігор Борисович з листопада 2010р. ‒ по списку. 3. Присяжненко Олександр Олександрович з листопада 2010р. ‒ по мажоритарному округу.

Робота в комісіях.

Постійні: Комісія з питань забезпечення законності та правопорядку (Кошинько В. Л.), Комісія з питань регулювання комунальною власністю (Олійник І.Б.), Комісія з питань екології, оборони довкілля та регулювання земельних відносин (Присяжненко О.О.).

X. Шполянська районна рада.

Депутати:

1. Домчук Андрій Павлович з листопада 2010р. ‒ по мажоритарному округу.

Робота в комісіях.

Постійні: Комісія з питань охорони здоров'я.

XI. Маньківська районна рада.

Депутати:

1. Шевченко Артем Сергійович з листопада 2010р. ‒ по мажоритарному округу.

Робота в комісіях.

Постійні: Комісія з питань освіти, культури, спорту.

XII. Скибанська сільська рада Жашківського району.

Депутати:

1. Лопатинський Юрій з листопада 2010р. ‒ по мажоритарному округу.

Юрій Гамалій, заступник голови Черкаської обласної організації ВО "Свобода"